Bespreking op 15 december

Zodra we de ontspanknop indrukken neemt onze digitale camera de foto. Onmiddelijk daarna is deze weer gereed voor het nemen van de volgende foto. Een analoge camera moet na een opname twee dingen doen: de sluiter spannen en de film transporteren. Soms ging dit wel eens mis en ontstond er een dubbelopname: twee beelden over elkaar. Het gebeurde ook als je je camera per ongeluk laadde met een al belichte, maar nog niet ontwikkelde film. Niet slim, maar in het beste geval leverde het een aantal interessante beelden op.
Voor deze opdracht gaan we een combinatie van twee foto’s maken. Een beetje spelen met de gefotografeerde werkelijkheid waarbij we proberen een bijzonder effect of een bepaalde sfeer in de resulterende dubbelfoto te krijgen. Een plus een is drie, zogezegd.

Met digitale fotografie kan dit op twee manieren: in de camera (als deze hiervoor geschikt is) en met een fotobewerkingsprogramma (door gebruik te maken van lagen en maskers). Een korte uitleg van beide technieken staat hier (https://www.cameraland.nl/pagina/double-exposure-uitgelegd). Het artikel geeft ook een overzicht van camera’s met meervoudige belichting (multiple exposure).

Meer informatie


Pin It on Pinterest