Beweging is het thema van onze eerste FCLR foto-opdracht in 2019. De letterlijke betekenis van het begrip beweging is een verandering van plaats in de tijd. In ons universum is er niets dat niet beweegt of verandert. Beweging is dus overal. In deze opdracht houden we het praktisch: maak een foto waarin je gebruik maakt van beweging als belangrijkste compositie-element.
Beweging kan op veel manieren fotografisch worden afgebeeld. Het onderwerp zelf kan bewegend (en bewogen) worden getoond. Hetzelfde kan worden gedaan met de achtergrond. Door dit selectief te doen, richt je de aandacht van de kijker.
Onderwerp afgebeeld met bewegingsonscherpte met de achtergrond in focus. Gebruik hiervoor een lange sluitertijd, naar gelang het te bereiken effect. Voorbeeld: avondopnames met lichtsporen van auto’s.
Meervoudige opname van het onderwerp. De beweging wordt in verschillende stadia “bevroren” in verschillende opnames die gecombineerd worden. Je kunt dit doen in de foto-nabewerking. Leuker is om het in-camera te doen en gebruik te maken van een lange sluitertijd en flitslicht voor de afzonderlijke belichtingen. Voorbeeld: een danser die een dansbeweging uitvoert.
Stilzetten van de actie. Door een momentopname van het onderwerp in actie suggereren we een beweging. Voorbeeld: een crossmotor tijdens een sprong.
Onderwerp afgebeeld in focus, de achtergrond met bewegingsonscherpte. Dit kan je bereiken door het meetrekken van je camera met de actie (“panning”). Hetzelfde effect ontstaat ook wanneer camera en onderwerp staan stil terwijl de achtergrond beweegt. Voorbeeld: kijkend vanaf een draaiende draaimolen.
Zowel onderwerp als achtergrond hebben bewegingsonscherpte. Hoewel dit in de meeste gevallen betekent dat de foto “mislukt” is, kan zo’n compositie ook verrassende mogelijkheden bieden voor een creatief beeld.

De gekozen foto’s van de avond zijn van Esther Hardenberg en René Vermey (winnaars ), Peter Jongeling (2), Moniek Lekkerkerker, Tineke Zijtveld en Elly Robijn (ex aequo 3).

Pin It on Pinterest