Door hedendaagse fotografen in dialoog te brengen met fotografen uit de negentiende eeuw toont de tentoonstelling Back to the Future wat de fotografische discipline vroeger was, vandaag is en in de nabije toekomst zal zijn.
De huidige stand van de fotografie doet denken aan de beginjaren van dit medium toen er op grote schaal werd geëxperimenteerd met nieuwe fotografische technieken. In een sfeer van openheid, opwinding, vrijheid, nieuwsgierigheid en non-conformisme experimenteerden de negentiende-eeuwse pioniers van de fotografie met de technologische en visuele mogelijkheden van dit nieuwe medium. Ze probeerden allerlei methoden en processen uit en omdat deze nog lang niet waren doorontwikkeld was er veel ruimte voor experiment. Vernieuwers vanuit verschillende disciplines en met uiteenlopende achtergronden zochten naar de beste manier om de wereld in beelden te vangen. Hun experimenteerdrift en het plezier dat zij beleefden in het creëren van beelden hebben zij gemeen met een groot aantal hedendaagse kunstenaars.
De hedendaagse kunstenaars die voor de expositie Back to the Future zijn geselecteerd maken gebruik van de grondbeginselen van de fotografie: licht, de donkere kamer en scheikundige processen, maar dan op een radicaal nieuwe manier. Elke kunstenaar borduurt voort op de geschiedenis van de fotografie door ermee te experimenteren en deze daardoor te vernieuwen. Een beeld wordt beschouwd als een materieel voorwerp met een eigen essentie, ongeacht of het een analoog of digitaal voorwerp is.
Foam Amsterdam, 19/1/2018 t/m 28/3/2018

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Pin It on Pinterest