Zondag 5 maart is er weer een fclr uitje. We gaan naar de tentoonstelling ‘De verliefde camera’ van fotograaf Ed van der Elsken in het Stedelijk te Amsterdam.
Ed van der Elsken (1925-1990) gold als het enfant terrible van de Nederlandse fotografie. Ruim 40 jaar fotografeerde én filmde hij de mens op straat. In 1956 debuteerde hij met zijn fotoboek Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés, dat hem op slag beroemd maakte. Daarna volgden nog ruim twintig fotoboeken. Meest bekend zijn Jazz (1959), Streetlife Amsterdam (1975), Eye Love you (1977), Amsterdam! Oude foto’s 1947 – 1970 (1979), De ontdekking van Japan (1988) en Hong Kong the Way It Was (1997). Van der Elsken was bekend om zijn zwartwit foto’s maar was ook een van de eerste reportagefotografen in Nederland die de kleurenfotografie met veel enthousiasme omarmde. Niet veel mensen weten dat een typische Van der Elsken-foto voor een belangrijk deel ontstond in de donkere kamer: daar bepaalde hij de sfeer van de foto. Door een figuur uit te lichten, gevels of een lucht dreigender te maken, beïnvloedde hij de manier waarop het beeld op je netvlies komt.
Normaal gesproken is de entree van het Stedelijk meteen Museum jaarkaart gratis. Omdat er t/m 5 maart 2017 ook de tentoonstelling Jean Tinguely ‘Machinespektakel’ te zien (zeer fotogeniek!) is er een toeslag van 3 euro. Mochten er leden zijn waarvan iemand in hun omgeving nog in het bezit is van een Museum jaarkaart zonder pasfoto deze graag meenemen (zodat clubleden zonder Museum jaarkaart hier gebruik van kunnen maken).
Voor de leden die de voorkeur geven aan openbaar vervoer:
Neem de intercity richting Schiphol die vertrekt om 10.11 uur op perron 7 (Utrecht centraal). Deze is om 10.33 uur in Amsterdam Zuid en neem hier tram 5 richting het Museumplein.
Voor de leden die de voorkeur geven aan vervoer per auto (in Amsterdam kan op zondag in de omgeving van het Museumplein vrij geparkeerd worden):
Verzamelen rond 10 uur op de parkeerplaats van de Haarrijnseplas/Key West aan de Marga Klompésingel, Vleuten-De Meern zodat we kunnen carpoolen.
We hopen elkaar dan de treffen in de hal van Stedelijk rond 11 uur.

fclr-uitje2017

Pin It on Pinterest