Bespreking op 4 november

Voor deze opdracht ga je met z’n tweeën op pad. Twee fotografen, elk een foto, tezamen twee visies op één onderwerp of thema. Vind een FCLR-maatje en bepaal samen jullie onderwerp of thema en ga aan de slag. In de twee foto’s komt ieders persoonlijke visie naar voren, maar laten wel samenhang zien. Bijvoorbeeld in de vorm van contrast, tegenstelling of beeldrijm (http://alfafashion.nl/wp-content/uploads/2013/02/beeldrijm.pdf). Daarnaast versterken de foto’s elkaar: een en een is drie.

Inspiratie

  • In de jaren ‘30 van de vorige eeuw liet de Farm Security Administration in Amerika een aantal fotografen, waaronder Walker Evans en Dorthea Lange, de leefomstandigheden vastleggen van boeren en landarbeiders tijdens de Grote Depressie. De collectie is online te bekijken: http://digitalcollections.nypl.org/collections/farm-security-administration-photographs?keywords=#/?tab=navigation
  • Een fotografencollectief van recentere datum is Facing Change USA (http://www.facingchangeusa.org/), die zichzelf als doel hebben gesteld het moderne Amerika vast te leggen in tijden van immigratie, oorlog en recessie.
  • Ook gericht op het dagelijks leven maar op een geheel andere leest geschoeid is het project A Day (http://www.aday.org/#intro) waarin foto’s zijn samengebracht die door (amateur- en profesionele) fotografen over de gehele wereld op 15 mei 2012 zijn gemaakt.
  • Neem ook eens een kijkje in de diverse thematische groepen op flickr (http://www.flickr.com) – voor elk (on)denkbaar onderwerp is er wel een groep met vele inspirerende foto’s te vinden.Welke twee foto’s contrasteren of rijmen, en versterken elkaar? Hoe zou je dit kunnen aanpakken voor jullie gekozen thema?

 


Pin It on Pinterest