Maak een high key óf low key foto. Maak een toelichting welke sfeer je met je beeld wilt oproepen en wat je hiervoor technisch gedaan hebt. Of: Maak een high key én low key foto van hetzelfde onderwerp. Maak een toelichting welke sfeer je met je beelden wilt oproepen en wat je hiervoor technisch gedaan hebt.

High key: “Bij een high key worden de lichte tonen heel licht gehouden en schaduwen zo veel mogelijk vermeden”.

Low key: “Bij een low key foto overheersen de donkere tonen het beeld. Het contrast is heel belangrijk in een low key foto”.

De foto’s zijn niet over- of onderberlicht: de belichting is goed. De piek van het histogram bevindt zich aan de rechter- of linkerkant, respectievelijk. Voor een juist belichting is het wel nodig om belichtingscorrectie toe te passen (in de plus voor high-key foto’s en in de min voor low-key foto’s)

High en low key zijn zeer sfeerbepalend voor je foto: licht, positief, vrolijk en luchtig v.s. donker, geheimzinnig, stemmig, contrastrijk.

Een typisch genre voor high/low key foto’s is portretfotografie. Maar je kunt het op elk onderwerp toepassen, zoals dieren, architectuur en landschap.

Nuttige links:

  • https://defotoblogger.nl/high-key-belichting/
  • http://zoom.nl/artikel/cursussen/23134-tips-voor-low-key-fotograferen.html
  • https://www.natuurfotografie.nl/high-key-low-key-een-sleutel-tot-sfeer/
  • https://www.web-vormgever.nl/low-key-fotografie/

De gekozen foto’s van de avond zijn van Herman Goedendorp, Leon Lekkerkerker en Paul Lubbers (winnaars ex aequo).

Pin It on Pinterest