Deze clubavond gaan we op zoek naar onze voorbeelden. Je hebt vast wel één of meerdere fotograferen wiens werk je bewondert. Wiens foto’s je inspireren. Wiens stijl jou inspireert. Wiens techniek jou inspireert. Iemand die je steeds weer raakt als hij/zij iets op Instagram zet.

Misschien heb je al heel duidelijk een eigen stijl in je fotografie (zo ja: wie zijn je voorbeelden?) of ben je nog bezig een bepaald type fotografie uit te proberen. Wat je ook doet, je hebt vast een voorbeeld, een muze.
Want laten we eerlijk zijn; inspiratie komt niet zomaar uit de lucht vallen en het gezegde luidt niet voor niets: “beter goed gejat, dan slecht bedacht”. De gedachte dat je iets volledig origineels moet doen is een misvatting. Je haalt je inspiratie juist uit het werk van anderen. Je probeert anderen na te doen of ‘leent’ bepaalde elementen van hen, bouwt er op voort.
Of, om met de woorden van David Bovie te spreken: “De enige kunst die ik ooit zal bestuderen, is kunst waarvan ik kan stelen”.

Het idee van deze clubavond is simpel: laat zien welke fotograaf (of wat voor type fotografie) jou inspireert. Neem één à twee foto’s mee van een fotograaf die jij echt fantastisch vindt (stuur deze naar foto@fclr.nl). Die foto(’s) projecteren we dan met de beamer. Vervolgens krijg je vijf minuten de tijd om wat bij deze foto te vertellen. Vertel wat jou aan deze foto en aan deze fotograaf inspireert. Heb je elementen van zijn/haar werk overgenomen in je eigen werk? Vertel dat dan. Vertel wat je maar wilt vertellen.

Even praktisch: het idee is dat iedereen in ieder geval één foto kan laten zien en dat we, als de tijd het toe staat, een tweede ronde doen waarin een tweede foto aan bod kan komen. Stuur dus één à twee foto’s naar foto@fclr.nl. Wij zorgen dan dat deze klaar staan op de clubavond. Je krijgt in ieder geval vijf minuten de tijd, misschien meer (kwestie van aantal inzendingen delen door de beschikbare tijd). Probeer een bestand de vinden met voldoende resolutie voor projectie via de beamer.

Let op: deze clubavond is er dus geen opdracht waarvoor je fysieke prints van je eigen foto’s meeneemt.

Tip: de Amerikaanse schrijver Austin Kleon heeft een leuk boekje geschreven over ‘stelen’ in de artistieke scene (dus ook in de fotografie). Het heet heel toepasselijk Steal Like An Artist. Zeker ook voor ons fotograferen interessant! Ook zijn boekje Show Your Work! met tips voor het promoten van je werk (lees: je fotografie) is zeer de moeite waard.
We sluiten af met Picasso: “Kunst is diefstal” (als zelfs hij het zegt…).

Pin It on Pinterest