Architectuur in en rond het Maximapark

We verzamelen om 9:30 uur op het terras bij Anafora. Dat is op zich al de moeite waard om het te fotograferen, maar vervolgens gaan we andere hoogtepunten zoeken in het park. Hoewel het park nog niet klaar is, staan er al genoeg kunstwerken om gefotografeerd te worden, zijn er talloze leuke doorkijkjes. En heel Leidsche Rijn wandel, skate, rent of luiert in en om het park.

De pergola is een soort lange poort van 3,5 km en 6 meter hoog, waar bezoekers onderdoor kunnen wandelen. De staanders zijn gebouwd in een honingraat- en madeliefvorm en begroeid met sierplanten en klimplanten zoals varens, sedums, hedera en blauwe regen. Onder de pergola komen schuilplekken en nestkasten voor kleine dieren zoals vogels en vleermuizen. Ontwerper Adriaan Geuze van West 8 wil met deze pergola een transparante rand maken als een voile, met sier- en klimplanten en muurvegetaties die de lommerrijke Binnenhof omsluit. De ecologische kwaliteit is hoog en vormt een waardevolle aanvulling op het bos in De Binnenhof. Het innovatieve en bijzondere ontwerp versterkt de allure die het Máximapark nu al heeft.

licht_frankvanhalterenFoto: Frank van Halteren

Het werk Barricade in de Binnenhof kan worden opgevat als een ‘monument voor de democratie’, een ode aan degenen die, waar ook ter wereld, in opstand kwamen tegen onrecht en onderdrukking. Het kunstwerk refereert aan verzetshaarden en bloedige strijd, maar ook aan traditionele monumenten waarin macht en triomf verheerlijkt worden – zoals ruiterstandbeelden of obelisken. Barricade is gemodelleerd naar studentenopstanden uit 1968 zoals in Parijs en Turijn en vormt in het park ook een daadwerkelijke barricade op de voornaamste doorgangsweg (het beukenstrip). Het werk is opgebouwd uit een Citroën 2CV, een Fiat 500, een Vespa scooter, autobanden, vlaggen, stenen en stukken hout – alles in brons gegoten. Door een speciale bewerking van het brons lijken sommige objecten levensecht.

PaulLubbersFoto: Paul Lubbers

Pin It on Pinterest