Het toerisme in Amsterdam is anno 2017 een actueel onderwerp en staat inmiddels bovenaan de beleidsagenda van de Gemeente. Fotograaf Marc Faasse heeft zijn eigen kijk op het toerisme in Amsterdam op een bijzondere en passende manier vastgelegd; met een selfiestick van wel 9 meter hoog. Diverse toeristische plekken in Amsterdam komen in de serie ‘Toeristen in Amsterdam’ aan bod. Van bovenaanzichten van de I Amsterdam letters op het Museumplein tot aan de rij voor het Anne Frankhuis en van de polders in Waterland tot aan de wafelwinkels op Damstraat. De bijzondere beelden worden geëxposeerd op het dak van de A’DAM Toren, het observatiedek A’DAM LOOKOUT, en daarna in de centrale hal van het Stadsarchief Amsterdam.
Het fotograferen is voor Marc Faasse pas het begin van het eindresultaat. Zijn beelden zijn opgebouwd uit honderden afzonderlijke foto’s, die hij met Photoshop secuur in elkaar puzzelt tot grote fotomontages. Geen detail blijft ongezien, de zwanen in de gracht, de inhoud van een fietsmandje, de baby in de buggy – de beelden zitten vol kleine verhaaltjes. Door de foto’s van Marc Faasse kijken we op een andere manier naar Amsterdam dan we gewend zijn. Zijn serie is een belangrijk tijdsbeeld van een stad die volop in verandering is. De beelden zijn een samenvatting van verschillende momenten op een dag, in verschillende jaargetijden. ‘Ik leg hiermee een verhaal van toeristen vast en vang als tweede laag de essentie van een plek in de stad. Ik laat zien hoe een plek wordt gebruikt, hoe deze verandert en welke verhalen er plaatsvinden’, aldus de fotograaf.
De beelden zijn op het dak van A’DAM LOOKOUT, en in het Stadsarchief te bewonderen. De foto’s worden letterlijk als bovenaanzichten tentoongesteld, in de vorm van tafels. Op deze manier kan iedere bezoeker de serie tot in detail bekijken en wordt het duidelijk hoe bijzonder deze manier van fotograferen en bewerken van Marc Faasse is.
A’DAM Lookout, Overhoeksplein 5, Amsterdam, 31 maart t/m 15 mei 2017
Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32, 1017 HL Amsterdam, 19 mei 2017 – 9 juli 2017

Pin It on Pinterest