Bespreken op vrijdag 29 januari 2016.

Zonder licht is er geen fotografie. In technisch opzicht, zonder licht kan de sensor niets registeren, maar ook in artistiek opzicht. Naast ondersteunend is licht in bepaalde omstandigheden zelfs het hoofdonderwerp van je foto, de kwaliteit van het licht kan dan je foto maken of breken.

Kadering, compositie, perspectief en het onderwerp moeten allemaal samenwerken om een succesvolle foto te maken. Maar zelfs als je al deze elementen samen perfect toepast mist de foto toch nog steeds iets. De meeste niet-fotografen nemen het licht als een gegeven, zijn zich er niet van bewust dat de kwaliteit en het gedrag van het licht sfeerbepalend zijn voor een scène. Als fotograaf moet je de kwaliteit en het gedrag van licht goed kunnen begrijpen om controle uit te oefenen over de uiteindelijke foto.

Licht heeft vele eigenschappen die een fotograaf kan uitbuiten om een bepaald effect te bereiken. Licht kan sterk of zwak zijn, het onderwerp van voren, van achteren of vanaf de zijkant belichten. Licht reflecteert verschillend op verschillende oppervlakken. Licht kan binnenkomen in een hoge of lage hoek. Hard, met donkere en duidelijke schaduwen of juist zacht, bijna schaduwloos of juist gespreid met schaduwen die er wel zijn, maar niet overheersen. Door op een bepaalde manier het licht te gebruiken kun je een eigen stempel drukken op je beelden.

Probeer in jouw foto’s licht een (sfeer) bepalende factor zijn. Dit kan dus natuurlijk licht zijn, maar ook kunstlicht en flitslicht. Lichtbron in beeld of juist bewust buiten beeld. Waarom spreekt het type licht jou aan? Wat heb je gedaan om het licht zo vast te leggen? Vond je het moeilijk om ‘juiste’ licht te vinden?

Tips: ­

Enkele tips van het internet, maar de beste tip is kijk goed om je heen en verbaas ons.

Presenteer volgens de nieuwe regels

  • Selecteer een foto (maximaal 3, waarvan er 1 uitgebreid wordt besproken);
  • Druk deze af op 20 x 30 cm;
  • Noteer minimaal sluitertijd, diafragma en alle details waarom jouw foto een bepaald effect heeft;
  • Presenteer de foto eventueel in een passe partout.

Inspiratie:

Foto’s van Remco Tjallinks, Jody Zweserijn, Marijne le Comte en Frank Sijmons
RemcoTjallinks
jodyzweserijn_lightfaalatdawn580
Marijnelecomte_slowphotography

Pin It on Pinterest