Bespreken op vrijdag 29 april 2016

In de jaren 20 van de vorige eeuw richtten Theo van Doesburg en de broers Rinsema de kunststroming de stijl op.  Vorm en materiaal worden teruggebracht tot de meeste elementaire constructie. Kleur wordt gebruikt om de bestaande lijnen van de architectuur te doorbreken en om een evenwicht te brengen tussen horizontaal en verticaal.  Werk uit de periode van de Stijl is overduidelijk herkenbaar.

Zo is ook jullie werk bewust of onbewust heel herkenbaar en bevat een signatuur van de maker. Het leuke aan fotografie is dat iedereen van hetzelfde onderwerp een andere foto kan maken.  Op social media, in de krant, in reclames, vaak herken je de maker van de foto puur vanwege de foto.

Pak je favoriete camera, je favoriete lens, fotografeer je favoriete onderwerp op je favoriete locatie en maak een ‘signature shot’.

Het doel van deze opdracht is om naar het werk van elkaar te kijken en erachter te komen welke technieken bewust en onbewust worden toegepast: compositie, onderwerpkeuze, keuze voor licht, keuze voor scherptediepte, geënsceneerd of spontaan, gebruik van props, of onderwerp. Het is vaak moeilijker om je eigen stijl te herkennen terwijl anderen het juist opvalt.

Herken jij je clubgenoten of leer ze beter kennen door stijlen en tips te benoemen.

Deze opdracht is een vrij werk opdracht waarbij je ook eerder gemaakte foto’s mag meenemen. Neem de foto mee, of maak een foto in jouw favoriete genre of onderwerp (probeer mensen niet bewust te misleiden). Doel is dat je trots bent op jouw foto.

Presenteer volgens de volgende regels:

Deze opdracht leent zich goed om hem weer eens op een afwijkende manier te bespreken. Het wordt een plenaire bespreking, waarbij de foto’s via de beamer zullen worden getoond. We bespreken dan gezamenlijk, mede aan de hand van de bekende criteria wat we zien, wat ons opvalt aan de foto en we proberen te identificeren wie de vermoedelijke fotograaf is. Eens kijken hoever we met z’n allen komen. Zet dus geen naam of andere identificerende gegevens in de foto of in de bestandsnaam.

Stuur je foto bij (sterke) voorkeur uiterlijk maandagavond 25 april digitaal in hoge resolutie aan foto@fclr.nl Mocht dit echt niet lukken neem hem dan op usb-stick mee op 29 april en zorg, dat je tijdig aanwezig bent, dan voegen we hem nog voordat de avond begint toe.


De gekozen foto’s:

Pin It on Pinterest