In deze opdracht ga je heel bewust kleur gebruiken bij de totstandkoming van je beeld. Kleur is een belangrijk onderdeel van een foto. Soms leidt kleur af en zetten we om naar zwartwit (hetgeen al aangeeft hoe dominant kleur kan zijn), soms maken de aanwezige kleuren juist de foto en dat kan dan één enkele subtiele kleur zijn, of een heel arsenaal aan sterk verzadigde kleuren.

In deze opdracht ga je nog een stapje verder en ga je richten op één enkele kleur. Dat wil niet zeggen dat je een beeld moet maken dat maar één kleur bevat, maar wel een foto waarbij één enkele kleur eruit springt en de foto als het ware ‘maakt’. Concreet wordt de opdracht als volgt omschreven:

“Maak een foto waarbij één kleur (of één kleurtint) het belangrijkste element in de compositie is.”

Met kleurtinten bedoelen we afgeleiden van de hoofdkleur. Zie bijvoorbeeld de foto van Harry Gruyaert hieronder: de hoofdkleur is geel, maar er komen ook subtielere tinten geel en aanverwante kleuren in het beeld voor.

Wellicht overbodig, maar dit bedoelen we niet:

  • een zwart/wit foto waarbij je zwart/wit/grijs als hoofdtint hebt gekozen
  • een zwart/wit foto waarin je 1 kleur met een fotobewerkingsprogramma hebt teruggebracht.

Ter inspiratie
Enkele fotografen die beroemd zijn vanwege hun kleurgebruik:

Saul Leiter
In een tijd dat zwartwit het heersende paragidma was (1948) en kleur gezien werd als iets voor reclame en commercie, ging Saul Leiter in New York experimenteren met kleurfotografie. Hij kocht fotorolletjes die al over de houdbaarheidsdatum heen waren (omdat die goedkoper waren) en daardoor minder verzadigde kleuren gaven. Deze licht verzadigde beelden kennen we nu als zijn stijl.
saulleiterfoundation.org

Ernst Haas
Deze van oorsprong Oostenrijkse fotograaf woonde een groot deel van zijn leven in de V.S. Een visueel genie met een groot oog voor detail en een zeer goed waarnemingsvermogen. Ook hij maakte heel bewust gebruik van kleur in de compositie van zijn beelden.
ernst-haas.com

Harry Gruyaert
Deze van origine Antwerpse Magnum fotograaf wordt altijd in adem genoemd met het gebruik van kleur in de fotografie. Hij maakte veel buitenlandse reizen, onder andere naar Marokko, een land dat
explodeert van de kleuren.
magnumphotos.com/photographer/harry-gruyaert

Op 16 november zijn onderstaande foto’s van Alexander Vlasblom (winnaar), Rob Beerenfenger, Esther Hardenberg en Monique van Assem gekozen.

Pin It on Pinterest