Bespreking op 6 januari

Straatfotografie (mag met een knipoog)

Straatfotografie (Engels: street photography) is een fotografiegenre waarbij mensen op publieke plaatsen zoals straten, parken en metrostations gefotografeerd worden soms zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Het is een kunstzinnige vorm van candid camera-fotografie die natuurlijke in plaats van geposeerde foto’s oplevert. Straatfotografie blijft evenwel een moeilijk te definiëren genre, omdat het zich op het kruispunt bevindt van documentaire fotografie, het toeristisch kiekje en het fotojournalisme dat zich op faits divers (gebeurtenissen van verschillende aard) richt.

Straatfotografie is verwant aan documentaire en journalistieke fotografie, met dit verschil dat niet de inhoud, maar de kunst van het fotograferen de boventoon voert. Een straatfotograaf werkt ook niet in opdracht en gaat als een vrijbuiter op jacht naar een unieke foto die op het intuïtief juiste moment wordt genomen: “le moment décisif” van Henri Cartier-Bresson. Het primaire doel is expressief: een subjectieve indruk geven van de ervaring van het dagelijkse leven in een stad.

Peter de Krom voegt hier o.a. nog aan toe “Ik zoek de kleine onderwerpen, het grappige, het ironische, het burgerlijke. Het allernormaalste is eigenlijk het allervreemdste.”

Dus: maak een interessante, grappige, absurde, doodnormale of juist heel karakteristieke foto van een tafereel in de publieke ruimte, die voor jou dat juiste moment of dat juiste sfeerbeeld vastlegt.

Naslag en inspiratie.

Gekozen foto’s


Pin It on Pinterest