In het verleden zijn er al heel wat fotoformaten geweest: denk aan midden- en grootformaat, maar tegenwoordig zien we voornamelijk nog het kleinformaat met 2:3 of 3:4 verhouding.

Blijft het hierbij of staan we open voor andere formaten? Geven we bijvoorbeeld het vierkant formaat de kans? Bij social media zie je veel vierkant langskomen, maar de instax/polaroid camera’s zijn weer helemaal hip! Die hanteren het bekende vierkant.

Hier gaan we ook mee experimenteren. Maak een foto in een vierkant formaat. Denk bij het maken al vierkant. Er zijn camera’s waarbij je het grid kunt instellen op vierkant. Of zet het raster op 9 vakjes en denk de 3 aan de buitenkant weg.

Vierkant levert weer extra uitdagingen qua compositie. Vooral de centrale plaatsing en een diagonaal doen het goed in het vierkant. Een vierkante foto zorgt ervoor dat het onderwerp duidelijk gekaderd wordt en als het ware wordt opgesloten in het kader. Vormen die afwijken van vierkant (driekhoek, rond, ovaal) zijn ook sterk. Niet elke foto is dus zomaar in het vierkant te maken.

Als je foto’s besteld in 20*30 formaat, dan levert dat een foto op van 20*20. Wellicht aan de kleine kant, daarom kun je ook gaan voor 30*45 (met een uitsnede tot 30*30; wel wat duurder).Je kunt van tevoren bij de nabewerking de foto al vierkant maken of het bij het bestelproces laten doen. Kijk in dat laatste geval wel of en hoe de uitsnede wordt gemaakt. Je krijgt met je afdruk misschien ook nog een wit stuk dat je moet bijsnijden (niet bij profotonet). Je kunt natuurlijk ook een foto in polaroidstijl maken, met het bekende witte kader.

Op 17 mei zijn onderstaande foto’s van Linda Osnabrugge (winnaar), Alexander Vlasblom en Huib van Alfen gekozen.

Pin It on Pinterest