We gaan op zondag 29 mei om 8:00 uur naar het plaatsje Doel.

Doel is een dorp in België op de linkeroever van de Schelde, vlakbij Antwerpen. Doel raakte sinds de jaren zestig bekend door uitbreidingsplannen voor de haven van Antwerpen die het dorp zouden laten verdwijnen. Het telde in 1972 circa 1300 inwoners en in 2013 nog slechts 30. Net ten noorden van het dorp staat de kerncentrale Doel, die stroom levert aan afnemers in België, Nederland en Duitsland. Bewoners die dat wilden, konden vanaf 1999 hun woning vrijwillig verkopen aan de Maatschappij voor Grond- en Industrialisatiebeleid van het Linkerscheldeoevergebied. Onteigening heeft niet plaatsgevonden. Er werd toen een sociaal bemiddelaar aangesteld die het sociaal begeleidingsplan moest uitvoeren en bewoners begeleiden die vrijwillig wegtrokken uit het dorp. Op 31 december 2003 liep dit sociaal plan af. Deze werkwijze heeft een groot deel van het oorspronkelijke dorp in enkele jaren geruisloos laten leegbloeden.

We vertrekken om 8:00 uur vanaf de Starbucks in de Meern en komen rond 10:15 uur in Doel. In de molen bij het dorp hebben we ook koffie met gebak.

Enkele regels

  • Het betreden van de huizen is niet toegestaan. De politie let hier streng op en bij overtreding wordt je gebracht naar een politiepost 18 km verderop en mag je terug lopen.
  • Ga op pad met minimaal 3 personen, kom je per ongeluk toch in een huis terecht en je zou door een vloer zakken kan er altijd iemand hulp halen.

Pin It on Pinterest