Tineke

Opdracht Portret fotografie

23 Februari 2024

Maak een sfeervol portret. Een portret dat een verhaal vertelt, de karakteristiek van de geporteerde laat zien. Probeer het portret ‘levendig’ te maken.

Toelichting

Een lachend model is vragen om problemen, want een lach is vaak een masker. Vergelijk het met een verkoper die met een grote glimlach vraagt: ‘Kan ik u helpen?’ De blik die daarbij hoort, wordt ook wel het bedrijfsgezicht of de mediablik genoemd. Als fotograaf wil je achter die façade kijken. Een portret wordt beter als de geportretteerde er als zichzelf op staat. Het masker moet af. Afhankelijk van je doel met de foto wil je een bepaalde blik in de ogen zien. Techniek

Techniek.

Maak gebruik van bestaand licht, flits of gebruik de flits als invulflits in combinatie met bestaand licht.

Indien aanwezig kun je gebruik maken van refererende schermen/muren. Let op de tint van dit reflecterende voorwerp heeft invloed op de tint van het portret.

Onderzoek waar het licht vandaan komt, hoe en waar de schaduw ontstaat. Zorg dat er verschil in lichtsterkte in je portret zit. Dit geeft diepte en structuren in het gezicht.

Wil je meer tips over belichting of poses? Kijk eens op YouTube. Met de zoekterm basic portrait photography vind je veel leuke en leerrijke filmpjes.

 

De winnende foto van Tineke

Tips

Kijkrichting

Een model dat recht in de camera kijkt, zoekt contact met de kijker. Dit kan soms heel goed werken, maar is geen must. Welk verhaal wil je vertellen? Een model dat langs de camera kijkt, geeft je foto een heel andere uitstraling. Het schept een soort afstand tussen model en kijker. Door iemand omhoog te laten kijken, druk je weer iets anders uit. Iemand denkt na of kijkt verwachtingsvol de wereld in. Maak gebruik van de verschillende mogelijkheden.

Psychologische prikkels

Maak gebruikmaken van psychologische prikkels, zoals een vraag of een opdracht. ‘Say cheese’ is veruit de bekendste opdracht. Feitelijk is dit meer een trucje om de mondhoeken omhoog te krijgen. ‘Kijk eens een beetje leeg’, is een beroemde opdracht die portretfotograaf Paul Huf aan zijn modellen meegaf. Hiermee ontlokte hij ze een bepaalde blik. Hij gaf zelfs een boek de titel mee van zijn favoriete psychologische prikkel: Leeg kijken. 

Wil je van een kind een bepaalde blik loskrijgen? Probeer het eens te laten nadenken over de volgende vakantie of vraag wat het wil van Sinterklaas. Dit levert mooie uitdrukkingen op. Oefen voordat je begint met fotograferen met dergelijke zinnen en zorg dat je er een paar standaard achter de hand hebt. Soms is het krijgen van de juiste blik ook een kwestie van afwachten en scherp zijn. De Franse fotograaf Henri Cartier-Bresson maakte daar in zijn tijd een ware sport van. Als de opname klaar was, ging hij een kop thee drinken met het model. Dat ontspande zich, opgelucht dat de shoot erop zat. Cartier-Bresson hield zijn camera dan onder tafel in de aanslag om aan het eind van de theesessie een onverwachte foto te maken. Uiteraard leverde dit vaak het mooiste beeld op.

Knijp een oogje toe

Door je model de ogen te laten toeknijpen of te laten fronsen, creëer je een aantrekkelijker beeld dan haar of hem met opengesperde ogen naar het vogeltje te laten kijken. Het maakt de blik van het model zelfzekerder en aangenamer.

De wet van eenvoud

Zorg ervoor dat ons brein om de wereld beter kan begrijpen. Een drukke achtergrond of kleurrijke kleding vol met patroontjes leiden ons af van de essentie. Door de scene vóór de foto al minder complex te maken, vereenvoudig je dat proces in de hersenen. Zorg dat je fotografie to the point is. Rechtuit en eerlijk, open en duidelijk. Op die manier is er minder ruimte voor interpretatie en is de kans groter dat de boodschap over komt die jij als fotograaf hebt bedoeld.

Foto's bij de opdracht

Deel dit Bericht met Andere

Eerst volgende Activiteiten

Er op Uit

 • NDSM Werf Amsterdam

  19 November 2023

  Het NDSM-terrein in Amsterdam, voorheen Europa’s grootste scheepswerf, tegenwoordig een plek waar rauw industrieterrein moderne architectuur ontmoet.
  Read more

Foto Opdracht

 • Sportfotografie

  3 mei 2024

  Probeer een krachtige beelden te maken die de essentie van de sport overbrengen, of het nu gaat om individuele prestaties, teamwork, competitie.
  Read more

Verdiepingsavond

 • Lezing van Tom Meerman

  15 Maart 2024

  Tom Meerman neemt ons mee met een presentatie over het 'Analyseren van foto's' en leer je in een paar heldere stappen fotografie te analyseren
  Read more