Camera Movement

Waar we normaal gesproken focussen op een scherpe foto, gaan we voor deze opdracht creatief aan de slag. Door opzettelijk je camera te bewegen. Bewegen?! Ja zeker, hiermee kan je de bijzondere effecten creëren. Maak de mooiste schilderachtige, kunstzinnige, of zelfs ‘dansende ’beelden.
Maar vergis je niet, het is niet zomaar wat bewegen, ook hier komt een stukje techniek, inzicht en compositie bij kijken.

De opdracht

Maak een foto van een onderwerp naar keuze, die bij de kijker een bepaalde emotie/sfeer oproept. Maak daarbij gebruik van de techniek Intentioneel camera movement.

Toelichting

De techniek van Intentional Camera Movement (ICM) betreft het bewust bewegen van de camera tijdens een lange belichtingstijd.
Hierdoor ontstaat er een vervaging of abstractie van het beeld, waardoor het lijkt alsof je naar een schilderij kijkt.

Het doel is om een gevoel van beweging, snelheid of ritme over te brengen met je foto. En daarbij moet het beeld ook een bepaalde emotie of sfeer oproepen.
Bedenk dus van tevoren wat je graag zou willen laten zien van het onderwerp dat je op het oog hebt. En ga daarna aan de slag met de compositie en bijbehorende beweging.

Hier zijn enkele voorbeelden van foto’s met camera motion:

Horizontale Beweging. Deze foto laat zien hoe je met een horizontale beweging een panoramisch effect kunt creëren. De kleuren en de lijnen van het landschap worden geaccentueerd door de vervaging.

Verticale beweging. Deze foto laat zien hoe je met een verticale beweging een dynamisch effect kunt creëren. De bomen lijken te groeien of te vallen door de vervaging.

Cirkelvormige beweging. Deze foto laat zien hoe je met een cirkelvormige beweging een draaikolk effect kunt creëren. De bloemen lijken te draaien of te dansen door de vervaging.

Related posts