Serie met verschillende kaders (12 maart 2021)

In deze opdracht gebruik je verschillende manieren van kadrering binnen een fotoserie.

Kies bewust een standpunt en kies bewust een moment waarop je afdrukt om een serie van 4 foto’s te maken door telkens een van de volgende zeven compositie mogelijkheden te benutten:

 1. Extreem doorgevoerde symmetrie of juist asymmetrie
 2. Dynamische kadrering zoals diagonale composities
 3. Verschillende standpunten: van boven, van onder, vanuit de heup
 4. Gebruik alleen de randen van het kader en laat het centrum leeg
 5. Gebruik een frame binnen het frame
 6. Isoleer twee aparte onderwerpen in de foto die ogenschijnlijk geen relatie met
  elkaar hebben.
 7. Snij doelbewust het (hoofd) onderwerp af in de kadrering die je kiest
  Kortom: maak een serie van vier foto’s met vier verschillende compositie vorm keuzes.

Voorgestelde werkwijze

Ga naar een locatie of buurt op maximaal een half uur van je huis af. Maak tenminste 1 foto van de zeven geboden mogelijkheden. Het mogen er ook meer zijn, maar besteed niet meer dan 45 minuten op de locatie of in de buurt. Keer op een volgende gelegenheid terug naar deze locatie of buurt – na je foto bekeken te hebben en maak weer tenminste 1 foto van de zes overgebleven mogelijkheden. Het mogen er ook meer zijn. Herhaal totdat je tevreden bent met het aantal foto’s dat je geschoten hebt of door je compositie mogelijkheden heen bent. Stel uit het resultaat een serie van maximaal vier foto’s samen.

Nu in de wintertijd zou dit ook op een avond of in de ochtend met gebruik van de flitser kunnen als je een keer een andere foto wilt maken. Neem de ingebouwde flitser van je toestel of een reportage flitser en voor negen uur weer binnen zijn.

Presentatie resultaat

Fotoseries (maximaal 4 foto’s per serie) insturen uiterlijk 5 maart. Tijdens de online clubavond van 12 maart 2021 kunnen dan naar een ieders invulling van de opdracht kijken en elkaars foto’s evalueren en/of becommentariëren.

1 Ans Stevens
2 Paul Kloek
3 Monique van Assem
3 LInda Osnabrugge

Related posts