Stilte

Fotografeer de stilte.

Bedenk eerst goed wat stilte voor jou betekent. Stilte is een abstract begrip waar iedereen andere gedachten en beelden bij heeft. Voor je begint, is het handig om je af te vragen wat jij voor je ziet wanneer je aan stilte denkt. Neem hier echt even de tijd voor. Sluit je ogen en ‘bekijk’ wat er in je opkomt. Wanneer dit helder is, kun je verder met de concrete visualisatie.

Maak gebruik van hulpmiddelen. Wanneer je het lastig vindt om stilte vast te leggen, kun je ook beginnen met het vastleggen van een voorwerp. Hierbij kun je nadenken over voorwerpen die stilte visueel laten zien, zoals bijvoorbeeld oordopjes. Je kunt ook een willekeurig voorwerp pakken en je afvragen hoe je dit met stilte zou kunnen verweven. Probeer vooral eens verschillende dingen uit. 

Denk na over de compositie. De compositie van je foto is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een foto. Vooral wanneer je de stilte wilt vastleggen, is het belangrijk om ook de omgeving in een compositie te laten zien. Wanneer je jouw onderwerp bijvoorbeeld van dichtbij fotografeert, verdwijnt de ruimtelijke omgeving. Dit zou de rust en stilte in je foto kunnen verstoren. Probeer vanuit verschillende hoeken te fotograferen. Loop, wanneer het kan, eens om je onderwerp heen om het beste standpunt te vinden, experimenteer vooral!

Houd het eenvoudig. Om stilte vast te leggen is het belangrijk om jouw onderwerp er goed uit te laten springen. Zorg ervoor dat jouw onderwerp het middelpunt van de belangstelling wordt en de ruimte krijgt. Hierbij geldt ‘less is more’. Je wilt je onderwerp het liefst met zo min mogelijk ‘ruis’ en storende elementen fotograferen. Wanneer je je compositie en alles erin in beeld hebt, vraag jezelf dan steeds af: wat kan ik weghalen en daarmee nog steeds hetzelfde effect bereiken? Daag jezelf uit om met zo min mogelijk het gewenste resultaat te behalen.

Benadruk stilte door er ‘herrie’ naast te plaatsten. Je kunt er ook voor kiezen om tip 4 compleet in de wind te slaan door stilte te laten zien met behulp van contrast. Hoe kan je bijvoorbeeld in een beeld van een drukke winkelstraat stilte laten zien? Misschien kun je jouw onderwerp isoleren of uitvergroten door compositie, kleur of vorm. Wanneer je slim gebruik maakt van contrast kan dit bijzonder ‘stil’ overkomen.

Speel met de kleuren. Soms ziet een foto of compositie er stiller uit in kleur, dan in zwart-wit, of juist andersom. Het is daarom interessant om met de kleuren te spelen. Is het beeld dat je voor je ziet in kleur of zwart-wit? Denk vooraf na hoe de foto die je wilt maken eruit zou zien in een van deze twee opties. Beperk jezelf niet, wellicht is een combinatie van zowel kleur en zwart-wit juist dé manier

Voorbeelden:

silence ;)
Silence
silence
Quiet City Street

Related posts