Dubbelopname

Creatieve opdracht: Dubbelopnamen

We zijn allemaal gewend om een foto te nemen van één moment: een straatbeeld, een portret, een stilleven, landschap etc. Maar wist je dat je ook foto’s kunt maken van twee of meerdere momenten, en die kan vastleggen in één foto. Deze dubbele (of meer) opnames kunnen hele creatieve en mooie en interessante foto’s opleveren. We dagen je uit om deze techniek eens toe te passen. Hoe? Dat leggen we je uit in deze opdracht.

De opdracht

Maak een sprekende foto, (de foto vertelt het verhaal) naar keuze waarbij je gebruik maakt van een dubbele opname.
Het thema staat geheel vrij: landschap, portretten, kunst, combinaties van een en ander. Geef je creativiteit de ruimte.

Toelichting

Er zijn veel verschillende technieken die je kunt gebruiken om dubbelopnamen te maken. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Dubbele belichting met verschillende onderwerpen. Hierbij laat je de camera twee keer belichten op hetzelfde filmpje. Het thema van de tweede belichting is in de donkere plekken van de eerste belichting goed zichtbaar. Hierdoor kan een surrealistisch effect ontstaan.
  • Verschuiving: Hierbij verschuif je de camera of het onderwerp iets tussen de twee opnames. Dit kan een interessante optische illusie creëren.

Techniek:

Veel analoge camera’s en sommige digitale camera’s hebben een aparte instelling voor het maken van dubbel opnames. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van jouw camera.

Heb je geen mogelijkheid om met jouw camera een dubbele opname te maken? Niet getreurd. Lees dan de volgende instructies om het effect van een dubbele opname na te maken. Maak twee opnames naar keuze. Open beide foto’s in photoshop.Kopieer een van de foto’s en plak die in een aparte laag boven de eerste foto. Combineer de twee opnames tot één beeld. Je kunt dit doen door de twee opnames over elkaar heen te leggen en te verschuiven tot je het gewenste effect hebt. Speel daarbij met de optie
“ Blend” .

Tips:

  1. Experimenteer met verschillende technieken om te zien wat je leuk vindt.
  2. Bewerk je foto’s in een beeldbewerkingsprogramma om het gewenste effect te bereiken.
  3. Zoek in de foto’s maar lichte en donkere contrasten. Egale foto’s laten weinig tot niets van de tweede foto zien. Wil je meer tips hierover nalezen. Klik dan op de Volgende link”

Foto gemaakt door Ans

Related posts