Kleur in de avond/nacht

Wij gaan richting herfst. En dat betekent dat de avonden en nachten weer kleurrijk zijn. Maar ook de Utrechtse nachten zijn niet alleen lang, maar ook kleurrijk. Het straatbeeld in de avond/nacht ziet er geheel anders uit dan overdag.

De opdracht
Maak een foto waarin de kleur in de avond/nacht de sfeer van de foto bepaalt, dynamiek geeft of zelfs het verhaal vertelt.

Toelichting

In de avond en nacht komen er een aantal verschillende kleuren voor.

  • Natuurlijke kleuren: De kleuren van de natuur zijn ook in de avond en nacht zichtbaar. Denk aan de kleuren van de lucht, de bomen, de bloemen en de dieren.
  • Kunstmatige kleuren: In de stad zijn er veel kunstmatige lichtbronnen, zoals straatverlichting, neonreclame en autolichten. Deze lichtbronnen kunnen voor een hele andere sfeer zorgen dan natuurlijk licht.
  • Chemische kleuren: Chemische reacties kunnen ook voor kleur zorgen in de avond en nacht. Denk aan het licht van vuurwerk, chemische lichtshows en bioluminescentie.

Techniek

In de avond en nacht is er minder licht beschikbaar dan overdag. Dit kan een uitdaging zijn voor fotografen, maar het kan ook een kans zijn om unieke en spannende foto’s te maken.Er zijn een aantal dingen waarmee je rekening moet houden als je foto’s wilt maken in de avond of nacht.

• ISO: Om genoeg licht binnen te krijgen, moet je de ISO-instelling van je camera verhogen. Dit kan leiden tot ruis in je foto’s, dus probeer de ISO zo laag mogelijk te houden.

• Diafragma: Door het diafragma te openen, laat je meer licht binnen. Dit kan helpen om je foto’s scherp te maken, zelfs als er weinig licht is.

• Sluitertijd: De sluitertijd bepaalt hoe lang je camera het licht blootstelt. Als je de sluitertijd te lang maakt, zal je foto wazig worden door bewegingsonscherpte. Als je de sluitertijd te kort maakt, zal je foto te donker worden

Tips

  • Experimenteer met verschillende instellingen en technieken om te zien wat voor effecten je kunt bereiken. Bevries of zorg juist voor beweging in je foto’s.
  • Ga op zoek naar interessante onderwerpen om te fotograferen.
  • Wees geduldig en neem de tijd om je foto’s te maken.
    Ik hoop dat deze opdracht je inspireert om mooie foto’s te maken in de avond en nacht.

Related posts