Lezing Reisfotografie

Op 28 maart 2025 zal Gerrit Meerman een lezing komen geven over Reisfotografie.

Gerrit Meerman is een documentair fotograaf die zijn onderwerpen zoekt en vindt in diverse uithoeken van de wereld waar weinig of geen toeristen komen. Het gedrag van mensen is daarbij veelal zijn onderwerp. In het oudere werk is het vaak de voelbare afwezigheid van mensen, in het meer recente werk is de mens vaak prominent aanwezig. Zijn foto’s kenmerken zich door het gebruik van subtiel licht, verstilling en een goed oog voor detail.

Hij schuwt het niet om extreme plekken op te zoeken om zijn foto’s te maken. Een goed voorbeeld daarvan is een bezoek aan de Semipalatinsk, het voormalige nucleaire testgebied van de USSR. Met een masker voor, een geigerteller in de hand en plastic rond de schoenen trok hij 3x het gebied in om de macabere geschiedenis van dit gebied fotografisch te verbeelden.

Naast zijn reisfotografie heeft hij de gedurende 4 jaar gewerkt aan zijn serie “Groundcontrol”. Hiervoor heeft hij + 3500 km in Nederland afgelegd om voor hem onbekende mensen in hun thuisomgeving te fotograferen tijdens het uitoefenen van hun hobby, het vliegen op een een flightsimulator. Met een deel van deze serie behaalde hij in 2016 bij de Martien Coppensprijs (wedstrijd voor documentaire fotografie) een 3e plaats.

Het blad Hollandse Beelden heeft in november 2018 maar liefst 18 pagina’s gevuld met deze foto’s omdat geen enkele andere fotograaf (voor zover bekend) dit onderwerp zo uitgebreid heeft uitgediept. Het Rijksmuseum heeft in 2020 een deel van de serie aangekocht omdat met deze beelden inzage wordt gegeven in een onbekend stukje geschiedenis achter de Nederlandse voordeuren. Zijn meest recente serie ‘Tegengif’ gaat over het massale gebruik van de Broekpolder in Vlaardingen tijdens de corona pandemie. Twee jaar lang heeft hij in verschillende jaargetijden dit gebruik op een speciale wijze vastgelegd. Zijn bijzondere foto’s, soms objectief en soms verhalend, balanceren op de grens van documentair en conceptueel waardoor de argeloze kijker een overdreven werkelijkheid ervaart zonder de vinger erop te kunnen leggen.

Related posts