Food Fotografie

Foto-opdracht seizoen 2023-2024

Creatieve opdracht: Food

De laatste jaren is food-fotografie uitermate populair. Je ziet het overal. Van hashtags op Instagram tot editorial beelden in een magazine, de foto’s zien eruit om op te eten. Ben jij ook zo’n foodie die eerst foto’s maakt in een restaurant en dan pas gaat eten? Of ben je iemand die graag zijn mooiste en lekkerste baksels vastlegt?

De feestdagen staan voor de deur. Voor velen ook een moment om eens goed uit te pakken als het gaat om eten en drinken. Die kans laten we als FCLR natuurlijk niet voorbij gaan. We gaan aan de slag met Foodfotografie.

De opdracht

Maak een food-foto, waarin je de kijker uitnodigt om mee te tafelen. Zorg ervoor dat we niet alleen zin krijgen in het gerecht, maar ook een een gezellige sfeer.

Techniek

Hoewel food fotografie misschien makkelijk klinkt, je onderwerp loopt immers niet weg, komt er toch een hoop bij kijken. Food fotografie is ingewikkeld, het is moeilijk om een gerecht er appetijtelijk uit te doen zien én een goede foto te maken. Het kan zomaar gebeuren dat je spectaculaire taart er opeens niet meer zo smakelijk uit ziet door het oog van de lens.

Het is belangrijk dat je de focus in je foto op het juiste onderwerp legt. Wat is eigenlijk het lekkerste ingrediënt/gedeelte van dit gerecht? Zorg dat alle aandacht dan ook naar dat punt gaat, door enkel het hoogstnodige in beeld te laten. Zo heeft een simpele punt taart geen uitgebreid gedekte tafel nodig die de aandacht kan afleiden. Als je toch een gedekte tafel fotografeert is een licht onscherpe achtergrond een prima manier om je eten uit je foto te laten springen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je bord wel scherp is, maar het glas er achter licht onscherp.

Tips

• Fotografeer alleen vers eten

Stel je wilt je foto opvullen met wat fruit en dit pak je van de fruitmand die je thuis al hebt staan. Een citroen of mandarijn heeft dan soms al wat donkere vlekjes gekregen. In foodfoto’s zie je dit altijd terug. Het ziet er minder smakelijk uit en minder vers. Zorg er dus voor dat je alle ingrediënten vers bij de supermarkt hebt gehaald voor de shoot. Je wilt dat je foodfoto er aantrekkelijk en smakelijk uitziet.

• Gebruik zoveel mogelijk daglicht

Maak gebruik van subtiel daglicht. Het beste kun je naast een raam fotograferen als het licht bewolkt is buiten. Je hebt dan geen last van de harde contrasten van zonlicht. Het licht dat vanuit buiten komt, kun je reflecteren met een scherm aan de overzijde van het raam. Dit zorgt ervoor dat de schaduwen rondom het eten vervagen en je beter licht, mooiere details en duidelijkere kleuren krijgt.

Besluit je om het gerecht buiten te gaan fotograferen, zorg er dan voor dat je in de schaduw fotografeert, bijvoorbeeld onder een boom. Een boom geeft ook weer de mogelijkheid voor lichte stralen, wat een mooi effect kan geven op je foto. Maar zorg er voor dat niet het directe volle zonlicht op het eten schijnt, want dit zorgt voor harde contrasten en schaduwen.

• Experimenteer met compositie

Je kunt bij foodotografie uit veel verschillende composities kiezen. Ga niet alleen schuin boven het gerecht hangen met je camera, maar probeer eens te variëren met de hoeken. Maak een foto van bovenaf, bijvoorbeeld. Ook kun je focussen op bepaalde details van het gerecht en werken met onscherpte en een grote diafragma-opening. Zoek naar de hoek waarin jouw gerecht het beste naar voren komt. Een hamburger met veel lagen moet je bijvoorbeeld juist niet van bovenaf fotograferen, maar op ooghoogte.

Het is voor velen waarschijnlijk een bekende regel, maar voor degenen die hem nog niet kennen: maak gebruik van de regel van derden. Hoewel het vaak logisch lijkt om je onderwerp in het midden te plaatsen, is dat niet altijd het mooiste. Als je je onderwerp in het midden plaatst, kan dat soms wat saai overkomen. Als je je onderwerp echter op een van de lijnen van de regel van derden plaatst, wordt je foto gelijk een stuk interessanter. Bij de regel van derden verdeel je het beeld door middel van vier denkbeeldige lijnen (twee horizontaal en twee verticaal) in negen gelijke vlakken. Je kunt ook gebruik maken van de gulden snede, deze compositie regel is bijna hetzelfde als de regel van derde, alleen wordt het beeld dan niet in negen gelijke vlakken verdeeld. De lijnen zitten ten opzichte van de regel van derde wat meer naar het midden van het beeld. Hier lees je meer over deze twee regels en hoe je ze goed kunt gebruiken.

• Speel met beweging

Met eten wordt veel gedaan. Het wordt bereid, je schept wat op, strooit er iets overheen, haalt er eenlepel door. Wees daar ook creatief mee en leg deze beweging ook vast. Bij het bereiden van eten wordt er ook vaak weleens geknoeid. Strooi wat bloem op tafel bij het bakken van een brood, bijvoorbeeld! Alsof er iemand echt druk bezig is geweest in de keuken of op tafel.

• Perspectief

Het is enorm belangrijk welk perspectief je inneemt bij het maken van een foodfoto, hoe je je bord opmaakt, hangt daarvan af. Als je de foto van de zijkant maakt, dan zet je de belangrijkste producten voorop en probeer je zo diepte te creëren. Maak je de foto van boven (flat-lay) dan stal je alles uit, zodat alles goed zichtbaar is.

Bij een flat-lay maak je vaak gebruik van één centraal onderwerp (bijvoorbeeld je taart of een rode kool),daaromheen kun je dan wat kleinere dingetjes leggen. Dit kunnen ingrediënten zijn, bestek of dingen die wat betreft kleur en uiterlijk mooi bij de sfeer en het gerecht passen, denk bijvoorbeeld aan sterren of kerstballen bij een kerstdiner.

• Negatieve ruimte

Van een food foto wil je dat de foto een schone indruk maakt. De foto moet strak zijn en het eten moet er ook werkelijk eetbaar uitzien. Tenzij dat je voor een close-up gaat, is het daarom handig om wat meer ruimte om je onderwerp te nemen. Wat meer ruimte kan voor rust in je foto zorgen. Als je te dicht op het eten zit, ziet het er toch al snel wat rommelig uit en dat maakt het eten juist minder aantrekkelijk. Daarbij kun je met die extra ruimte ook een bepaalde sfeer creëren. Kies je voor een lichte stenen ondergrond dan krijg je waarschijnlijk een wat koelere sfeer. Wanneer je echter voor een wat donkerdere houten ondergrond kiest, wordt de sfeer al een stuk warmer. Dit kun je nog versterken door wat extra elementen toe te voegen. Bij een wat koelere foto past water bijvoorbeeld mooi (splash), mooie witte servetten of een licht gekleurd boeketje. Bij een wat warmere foto kun je een kaarsje plaatsen of wat fijngehakte gedroogde kruiden over de ondergrond strooien.

Als laatste kun je met wat meer ruimte ook nog wat meer spelen met de kleuren. Kies voor achtergronden met kleuren die je eten complimenteren of die juist voor een interessant kleurcontrast zorgen.

Bronnen: Zoom.nl; Kameraexpress;

Related posts