Op 2 Februari zal Marijke van Loon een lezing geven voor over ‘Licht en kleur in de fotografie’. Marijke is van origine docent beeldende vakken en heeft sinds de jaren ’90 haar eigen bedrijf als kleurspecialist voor de bebouwde omgeving. Daarnaast is ze actief als fotograaf.
Marijke boeit ons van begin tot eind. Met foto’s van clubleden en met eigen foto’s leidt zij ons door begrippen als kleurcirkel, kleurkwaliteit, kleurharmonie, kleur contrasten van Johannes Itten en nog veel meer. Aan het eind van de avond bladeren we door haar boek ‘De Gramatica van Kleur’, een aanrader.
Marijke van Loon is opgeleid in de beeldende kunst. Vanuit deze achtergrond maakt zij ook mijn foto’s. Niet het onderwerp, maar de manier van kijken bepaalt het uiteindelijke beeld. Zo kunt u in haar fotogalerie beelden zien met een grote diversiteit aan invalshoeken. Een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Met één foto kan een heel verhaal worden verteld. Naast onder andere landschap, portret en architectuurfotografie is sinds de jaren 80 de interesse in kunstfotografie in een stroomversnelling geraakt. Deze manier van fotograferen kan je uitdagen om anders naar dingen te kijken. Soms is het een abstractie waar je over kunt fantaseren wat het voor jou is of wat je erin ziet. Vrije associaties maken of gewoon genieten van het beeld.
Naast fotografie is Marijke werkzaam als kleur- en belevingsspecialist voor de bebouwde omgeving. Zij maakt haar ontwerpen vanuit de psychologische werking van kleur, de bewuste en onbewuste waarneming. Met goed kleurgebruik in de omgeving kunnen wij het gedrag van mensen positief beïnvloeden, het gedrag een beetje sturen. Mensen functioneren beter in een op de functie afgestemde omgeving.
Kijk ook eens op de website van Marijke van Loon, klik hier.