Leidende lijnen


Foto: Monique van Assem.

Via leidende lijnen draag je zorg voor een sterke compositie en breng je focus aan richting het hoofdonderwerp.

Wat zijn leidende lijnen?
De psyche van de mens is simpel. Het oog richt zich op lichtere onderwerpen. Het oog wordt ‘geholpen” door lijnen. Lijnen gaan namelijk ergens heen. Ze leiden het oog door de foto. We zoeken onbewust lijnen en het leuke is: je komt ze overal tegen: in landschappen, gebouwen, op straat, bloemen etc

Soorten lijnen
Horizontale lijnen zorgen dat de horizon recht is en niet scheef.
Je kunt horizontale lijnen als leidende lijnen gebruiken. Horizontale lijnen kunnen de nadruk ergens op leggen: denk aan een  hek of huis. In de regel dragen  horizontale lijnen bij aan stabiliteit (evenwicht)  in de foto.

Verticale lijnen
Verticale lijnen benadrukken de lengte van het onderwerp. Daardoor kun je een gebouw hoger laten lijken als je ze in de portretstand fotografeert. Fotografeer je verticale lijnen in de landscape-stand en breek je de verticale lijn(en) af in de foto (omdat deze er niet op past/passen), dan creëer je dat er meer is dan het beeld laat zien.

Diagonale lijnen
n tegenstelling tot horizontale en verticale lijnen die stabiliteit uitstralen, zorgt een diagonale lijn voor spanning en diepte in een foto.

Samenkomende lijnen:
Lijnen die op één punt samenkomen versterken het ruimtelijk effect.

Leidende lijnen
Leidende lijnen zijn lijnen die gelijk zichtbaar zijn. Bekijk je onderwerp en de situatie vanuit verschillende standpunten. De lijn is niet altijd vanuit alle hoeken zichtbaar. Wanneer werkt de lijn het beste? Werkt het beter bij een laag standpunt of vanaf een hoger standpunt?

Related posts